Kostymen i fokus

Tänker man på herrmode, går tankarna ofta till kostymer och det är inte så konstigt med tanke på hur länge männen burit dessa snygga kreationer. Under kostymen är skjortan ett måste men skjortan kan även bäras i mängder av andra situationer.

2772434-black-tuxedo-with-white-handkerchief

I slutet på förra året klädde den svenska kändiseliten upp sig i kostymer för kampen mot prostatacancer, rapporterar DN. Kändisarna medverkade i en fotoutställning av fotografen Morgan Norman under namnet ”Costume” som hyllar kostymen och det svenska herrmodet. Bland kostymbärarna kunde man bland annat se Björn Gustafsson, Kristian Luuk, Gustaf Hammarsten och Johan Rheborg. Alla intäkter från utställningen gick oavkortat till Prostatacancerfonden och utropspriset för ett porträtt låg mellan 6 000 och 12 000 kronor.

Rätt skjorta under

Att herrmodet blir hyllat på det här sättet är inte helt vanligt i en tid då kvinnors kläder tar störst plats på modescenen. Men faktum är att en snygg kostym är tidlös och alla män borde ha åtminstone en i sin garderob. Självklart är själva kavajen och byxorna väldigt viktiga men grunden i en snygg kostym är ändå skjortan. Har man en skräddarsydd skjorta ser det ännu snyggare ut och det kan man exempelvis köpa på Shirtonomy. Modeexperter säger till och med att en skjorta är lika självklar i männens basgarderob som ett par däck är på en bil. De säger även att alla män borde ha en vit skjorta i sin garderob men att det även krävs lite variation i färgerna. Läs mer.

Bär skjortan efter situation

Det som är så oerhört bra med skjortan är att det är ett väldigt mångsidigt plagg som kan bäras på hundra olika sätt. I Sydsvenskan kan man läsa om hur folk har valt att bära sina skjortor. Men här kommer även några tips på hur man kan bära det älskade klädesplagget:

  • Skjortan som man har under kostymen ska vara ordentligt struken och vara i en ljusare nyans än kostymen.
  • Vill man bära skjortan mer casual knäpper man upp den och bär en t-shirt under. Här passar den rutiga flanellskjortan bäst.
  • Jeansskjortan har gjort stor comeback men den bärs inte riktigt på samma sätt som den gjorde för tio år sedan.